Wednesday, August 31, 2011

Heklesopper: Overmoden kremle (Russula sp.)


Foto: Bøllemamma
Dagens sopp; grønnkremle (Russula aeruginea)

Når kremler er veldig modne, spiler de ut skivene sine så alle får se. Når jeg først lager oppskrifter på kremler, måtte jeg lage en egen oppskrift for de som er godt modne. Jeg har laget denne i grønt, grønnkremle (R. aeruginea). Om du syns oppskriften på skivene blir litt for avansert, går det fint å hoppe over dem og gå rett videre til å lage stilken.

Foto: Bøllemamma
Godt moden kremle

Først en tabell som viser oppskriftene kort fortalt.

Tabell som viser skjematisk oversikt over den modne kremlen


Du trenger:
Garn: Dalegarn, Falk, grønn 8246 og hvit 0017
Heklenål nr 3
Vatt

Sopp
I grønt garn:
Begynn med en ring; lag en maske og snurr trådenden to ganger rundt pekefingeren

Rad 1. 6 fm i ring (6)
Dra til ringen
Gå rett videre uten kjm med
Rad 2. 2 fm i hver av de 6 fm =øk i hver (12), sett i merketråd
Rad 3. øk i hver 2. m *2 fm i første, 1 fm i neste* (18)
Rad 4. øk i hver 3. m *1 fm, øk, 1 fm* (24)
Rad 5. øk i hver 4. m *øk, 3 fm* (30)
Rad 6. øk i hver 5. m *2 fm, øk, 2 fm* (36),

Rad 7. øk i hver 6. m *øk, 5 fm,* (42)
Rad 8. øk i hver 7. m *3 fm, øk, 3 fm* (48)
Rad 9. øk i hver 8. m *øk, 7 fm* (54) 
Bytt til hvitt garn med en kjedemaske. Ikke klipp av det grønne garnet, og la det være på utsiden av soppen
Rad 10. fell hver 8. m i bakerste del av fm under *fell, 7 fm* (48)
Rad 11. fell hver 7. m *3fm, fell, 3fm* (42)

Rad 12. fell hver 6. m *fell, 5 fm* (36)
Rad 13. fell hver 5. m *2 fm, fell, 2 fm* (30)
Rad 14. fell hver 4. m *fell, 3 fm* (24)
Fest alle tråder unntatt den grønne som fortsatt sitter fast i garnet
Rad 15. fyll hver 3. m *1 fm, fell, 1 fm* (18)

Skiver
Nå skal du hekle langs undersiden av soppen og ut mot kanten. Alle maskene skal gjøres på det hvite, ikke ut på det grønne. Ta flere kjm i samme som den siste fm ut mot kanten om det ikke er mer plass.
Rad 16. 5 fm, 1 kjm



Rad 17. Snu med 1 lm, så 5 fm i fm under, kjm i neste fm fra ringen du avslutta i rad 14.
Gjør rader 16. og 17.  totalt 18 ganger rundt undersiden av hatten.

Viser til og med rad 18


Fyll hatten med vatt, sett merketråd
Rad 18. – 27. fm rundt (=10 rader) (18)
Rad 28. fell hver 2. m *fell, 1 fm* (12), fyll med vatt
Rad 29. fell hver (6)
La ca. 100 cm være igjen av tråden og dra tråden gjennom løkka, men ikke dra til.
Bruk nål og dra tråden gjennom ytterste del av hver fm rundt tre og tre, og dra så til.

Rad 30. fm med grønt rundt kanten av hatten i den fremste delen av fm under (54)
La ca. 100 cm være igjen av tråden fest pent. Sy gjennom hatten rundt rad 3, ta nålen ut i basis av skivene og dra dem godt til slik at de ikke syns på undersiden. Slik får du et lite søkk i midten på toppen, som godt modne kremler ofte har.

Midt mellom de to fremste skivene syns et lite sting med grønt

Hank
Ta nåla opp midten til toppen
Fest tråden i en av fastmaskene rundt midten og lag en løs maske.
Fest nåla gjennom masken og i fastmasker rundt midten, og la den stå der.
Dra til maska rundt nåla så maska sitter tett mot toppen av soppen.
Hekle 40 lm og fest med kjm i 1. lm og dra tråden gjennom løkka.
Ta ut nål, dra tråden gjennom soppen og fest på undersida.



 

Dette er en original Mekkeme oppskrift. Om du ønsker å selge ferdige produkter basert på oppskrifta, ber jeg om at du krediterer Mekkeme som opprinnelse til produktet. Ikke legg oppskriften ut på andre sider, legg heller en link til dette innlegget.
Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

3 comments:

  1. Stilig! Så flink du er å lage oppskrifter!

    Ønsker riktig fin dag til deg og dine :)

    ReplyDelete
  2. Takk :) Syns denne soppen blei veldig arti. Har litt dilla på å lage sopper ;)

    Nyt høsten!

    ReplyDelete
  3. Veldig fin sopp, god nok til å spise opp! Eller man bør kanskje ikke det? Kan soppeksperten fortelle om den er giftig eller ei?!!!

    ReplyDelete