Monday, August 29, 2011

Krøkebærsammensurium (Empetrum nigrum ssp. hermafroditum)

Krøkebær (eller om du vil, krekling), stakkar, blir veldig ofte oversett som matauk, og det rare er at det er så veldig kjapt å plukke. For et par år siden laga vi nedkokt krøkebær, krøkebærsammensurium, som vi bruker i viltsauser og brunsauser.

Foto: Bøllemamma
Krøkebær (Empetrum nigrum ssp. hermafroditum)

Foto: Bøllemamma
En liten halvtimes plukking

Vi har vært på et par tre korte krøkebærturer, og etter at de var renska for dårlige bær og blader, hadde vi litt over en liter bær.



Den beste måten å fjerne frøene og skinnet på krøkebærene er å bruke saftpressa på en foodprosessor. Vi har ikke det, så vi brukte knivbladene.


Vi hadde i halvparten av bærene først for å teste.




Etter at vi hadde kjørt krøkebærene ei lita stund, så det ut som rød gugge. Vi putta et dørslag i en bolle, og så en kopphandduk (kjøkkenhandkle) i for å sile bort alt annet enn safta.





Etter at det meste av safta hadde rent ned i bollen, tok jeg saken i egne reine hender og pressa ut resten.


Før koking hadde vi litt over 5 dl saft.


Vi kokte safta i en tykkbunnet kjele på middels varme i 30-45 minutter.


Til slutt hadde vi litt over 2,5 dl krøkebærsammensurium.


Etter at det hadde kjølt seg ned, hadde vi krøkebærsammensuriumet i en isterningpose.


For at terningene ikke skulle flyte ut, knøyt vi øverst, og hadde på en poseklype.


Og vips så har vi krøkebærsammensurium klart for vinteren! Jeg skal prøve å legge ut oppskrift på maten vi lager med den når den tid kommer :)

PS: Det er lurt å oppbevare krøkebærsammensuriumet i en brødpose når isterningposen blir brutt, det blir litt grisete.

No comments:

Post a Comment