Monday, August 8, 2011

Tomatsaus med soppmel

For tida er det veldig godt å ha mulighet til å lage kjappe middager, og pizza er jo veldig godt :) Jeg pleier å lage opp tomatsaus og ha i tomme tomatpureglass som vi har stående i fryseren, det går kjapt å tine i microen. Denne tomatsausen setter en ekstra spiss på pizzaen, men kan også brukes som pastasaus - heimlaga fastfood.

Tykkelsen på sausen varierer fra gang til gang, og blir den for tynn er det bare å koke den ei stund til. Jeg bruker hermetiske tomater fra Mutti, gjerne plommetomatene, og evt. skreller jeg og hiver oppi tomater som har stått på benken og blitt litt myke. 1 boks hermetiske tomater = 2 x 3/4 fulle tomatpureglass. Et 3/4 glass er nok til en medium pizza. Alle mål er circamål, smak deg fram til det du liker.

Foto: Bøllepappa
Tomatsaus under koking


Ingredienser:
1 plante basilikum
1 plante oregano
4 bokser hermetiserte tomater
1 - 2 ts soppmel, gjerne av både steinsopp og kantarell
2-3 ss sukker

Ha tomatene i en tykkbunnet kjele.
Hakk eller riv all basilikumen og oreganoen og ha i kjelen sammen med soppmelet.
Kok i 10 minutter.
Ha i sukker og kok i minst 10 minutter til (jeg kokte sausen i en time sist jeg laga). Smak til mer sukker om sausen blir for syrlig.
Når sausen har fått passelig tykkelse, ha det gjennom dørslag i en bolle.
Øs opp i tomatpureglass til de er 3/4 fulle.
Avkjøl og frys.

Foto: Bøllepappa
Tomatsausen er ferdig og venter på å bli avkjølt


Du kan sikkert bruke løk og hvitløk i om du vil. Her i huset bruker vi ikke løk, så jeg vet ikke hvordan det blir, men prøv deg fram :)

Vi pleier å lage veldig enkel pizza med sausen, med en kjøpt pizzabunn, saus, litt ost, smårettskinke, godt med ost, og så tørka oregano på toppen.


Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

No comments:

Post a Comment