Wednesday, September 14, 2011

Heklesopper: Rødskrubb (Leccinium versipelle)



Rødskrubb er en rørsopp og blir stor og vakker utover høsten. Den har som alle skrubber mørke skrubbeskjell på stilken, og skiller seg fra de andre med at den oksiderer, blir mørk eller svart, når den brytes av og kjøttet kommer i kontakt med oksygen. 

Foto: Bøllepappa
Rødskrubb (Leccinium versipelle)

Rødskrubb ble tidligere regnet som en av de sikre matsoppene. For at den skal bli spiselig må den varmebehandles i minst 20 minutter. Gjør du ikke det, kan du bli ganske dårlig i magen. Siden en del folk har hoppet over varmebehandlingen, har rødskrubben blitt tatt av listen over sikre sopper.

Først en oversikt for enkelhets skyld ;)

Tabell som viser skjematisk oppskrift for rødskrubben


Se oppskrift på stor røyksopp for forklaring på merke og hank.

Du trenger:
Garn: Dalegarn, Falk, mørk oransje 3609 og hvit 0017, og et tynt svart garn
Heklenål nr 3
Vatt

Sopp
I mørk oransj:
Begynn med en ring; lag en maske og snurr trådenden to ganger rundt pekefingeren
Rad 1. 6 fm i ring, kjm i 1 fm for å avslutte (6)
Dra til ringen
Rad 2. øk i hver, (12), sett i merketråd,
Rad 3. øk i hver 2. m *øk, 1 fm* (18),
Rad 4. øk i hver 3. m *1 fm, øk, 1 fm* (24)
Rad 5. øk i hver 4. m *øk, 3 fm* (30)
Rad 6. øk i hver 5. m *2 fm, øk, 2 fm* (36)
Rad 7. øk i hver 12. m *øk, 11 fm* (39)
Rad 8. øk i hver 13. m *6 fm, øk, 6 fm* (42)
Rad 9. - 10. fm rundt (42)
legg den oransje tråden ut, bytt til hvitt garn
Rad 11. I bakerste del av fm under, fell hver 6. m *fell, 5 fm* (36)
Rad 12. fell hver 5. m *2 fm, fell, 2 fm* (30)
Rad 13. fell hver 4. m *fell, 3 fm* (24)
Rad 14. fell hver 3. m *1 fm, fell, 1 fm* (18)

Legg det svarte garnet sammen med det hvite garnet
Rad 15. I forreste del av fm under, fm rundt (18)
Rad 16. - 19. fm rundt (=4 rader) (18), fyll med vatt

Rad 20. fell hver 2. m *fell, 1 fm* (12),
Rad 21. fell i hver m (6)
La ca. 100 cm være igjen av det hvite garnet og dra tråden ut av løkka, men ikke dra til. Bruk nål og dra tråden gjennom ytterste del av hver fm rundt, tre og tre, og dra så til.
Rad 22. Med mørk oransj, hent opp tråd på kanten av hatten, kjm rundt i gjenstående del av fm under, avslutt med 1 kjm. (42)



Dette er en original Mekkeme oppskrift. Om du ønsker å selge ferdige produkter basert på oppskrifta, ber jeg om at du krediterer Mekkeme som opprinnelse til produktet. Ikke legg oppskriften ut på andre sider, legg heller en link til dette innlegget.


Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

3 comments:

  1. For en morsom inspirerende blogg, gode ideer...også de artige soppene da...imponert :))For meg, som også kan være en kreativ sjel var denne bloggen midt i blinken. Jeg følger :)

    klem fra Ingrid Andrea i Den Hemmelige Hagen ^^)

    ReplyDelete
  2. Takk skal du ha, Ingrid Andrea! Så hyggelig at du stakk innom bloggen min :) Jeg syns det er kjempearti å være kreativ, og av og til koker det over av ideer i hjernen min. For tida har jeg ganske soppfokus ser jeg, vi får se hva framtida bringer ;)

    Klem, Bøllemamma og Lillebølla

    ReplyDelete
  3. Hei :)
    Så artig med din soppguide! Skal pugge til vi skal ut på tur. Det blir lærerikt. Er klar ka tid som helst, bare at nå er lillebror syk og mannen litt overtid, i alle fall i dag...
    Er kanskje best i tørt vær?

    Vi må finne en dag som passer. Klem :)

    ReplyDelete