Friday, July 29, 2011

Et øyeblikk...

Fredagsrituale - et tilbakeblikk -
og med de siste tiders hendelser i landet: et ønske om fred i landet

I dag minnes vi de som gikk bort på Utøya og i Oslo den 22.07.2011
Måtte det aldri skje igjen


Foto: Bøllepappa


Thursday, July 28, 2011

Glidelåsgalskap

For en stund siden testa jeg Ebay for første gang og på kort tid fikk jeg en pakke i posten. Pakker er noe av det beste med å handle på nett :) Jeg var veldig spent på om det jeg kjøpte kom til å være det jeg mottok, siden jeg har hørt noen røverhistorier om sjåpping på Ebay. En erfaren ebayer tipsa meg om å se på hvor mange prosent av kundene som var fornøyde med selgeren, så var nitidig med det.

Foto: Bøllepappa


Men vips hadde jeg altså en pakke i posten, og jeg er nå den stolte eier av ikke mindre enn 100 glidelåser til den nette sum av NOK 130,- inkludert frakt. Syns det var fantastisk morsomt! Jeg måtte bare telle dem, og det var faktisk 102 stykker :))

Foto: Bøllepappa


Nå skal jeg pønske på alt jeg skal bruke glidelåsene til. Jeg har fortsatt til gode å sy i en glidelås, men tipper jeg skal få god trening.

Wednesday, July 27, 2011

Jeg skal kjøpe vinger for pengene

Nå har prøvekaninen fått tøybindene jeg har laga. De blei ferdige før helga og jeg er passelig fornøyd. Jeg skulle egentlig ønske jeg hadde hatt litt andre stoffer på utsida av bindene, i allefall på toppen. Jeg har bestilt noen morsomme stoffer (på nett selfølgelig) som kan bli bra til nye bind.

Jeg er spent på om 11 bind er mange nok, så prøvekaninen min kommer nok med tilbakemeldinger på det. Jeg er også litt skeptisk til å bruke trykknapper av metall, og tror jeg skal teste med plastknapper i neste omgang. Vingene ser ganske bra ut ellers, og virker som de er riktig plassert.

Foto: Bøllepappa
Nærbilde av de minste tøybindene


Etter at jeg vaska bindene på 60 grader, ser de litt værbitte ut, men jeg tenkte det viktigste var at de var reine når de blei overlevert. I tillegg ville jeg se hvordan de oppførte seg etter en kraftig vask. Det tok nærmere et døgn for dem å bli tørre. Det kan være at jeg skal endre sammensetningen på kjernen så de tørker litt fortere. Eventuelt må det fler bind til så bindene når å tørke.  

Foto: Bøllepappa
Her er de 6 minste tøybindene til venstre, og de 5 største til høyre.

De minste bindene ble 30 cm lange etter forespørsel fra prøvekaninen, så egentlig burde de hete "store". De største bindene (også kalt monsterstore ;) ) ble hele 36,5 cm lange. Jeg syns det har vært artig å lage noe fra bunnen (med en del tips fra nett) og skreddersydd til prøvekaninens behov.

Måtte lage en liten våtpose for å ha dem i etter bruk og før vask, kjekt å ha.

Foto: Bøllemamma

Tuesday, July 26, 2011

Bøker: Green babycare

En skikkelig grønn babymamma tipsa meg om denne boka da ho hørte Lillebølla brukte tøybleier. Aktiv nettsjåpper som jeg er, tok det ikke lang tid før den lå på stuebordet klar til lesing. Den fins i to versjoner, en amerikansk som heter Green baby, og en britisk som heter Green babycare. Boka er skrevet av Susannah Marriott.


Green babycare er lettlest og har mye info og mange tips om et grønnere liv med baby i huset. Et av de mest spennende tipsene syns jeg var om fingermat for baby, eller som jeg senere har funnet ut det heter; baby-led-weaning. Jeg syns det er fint å innføre grønne vaner nå, så de sitter i fingerspissene når hverdagen tar oss og vi skal henge med og gjøre vårt for å unngå tidsklemma. I tillegg overraska det meg at vi i grunnen allerede var ganske miljøvennlige i følge testen i boka.

Siden denne versjonen er tilrettelagt for britisk publikum, inneholder den en del fakta som er retta mot briter, og som ikke alltid er like aktuelt for oss i Norge.

Boka er på 192 sider, er utgitt i 2008, og kan leses i en fei. De selger den på både britiske amazon.co.uk og play.com.

Monday, July 25, 2011

Hva kan man lage av en våtdrakt?Her om dagen kjøpte jeg en våtdrakt på Europris til 299,-. Den er egentlig øremerka et prosjekt, men jeg kommer til å få mye neopren igjen når jeg er ferdig. Jeg tenkte jeg skulle ta det som en liten utfordring; hva i all verden skal jeg finne på av resten. Det meste kommer til å være svart. Hmmm...

Jeg har begynt å demontere den, og driver og spekulerer på hva jeg skal lage. Bøllepappa og jeg liker å diskutere hva man kan finne på å lage, som han sier, vi er pellementmakerer, og vi jobber med saken. Det skal bli spennende å se hva det blir til, fortsettelse følger :)

Friday, July 22, 2011

Thursday, July 21, 2011

Reint soppmel i posen (glasset)

Sopp er noe av det artigste jeg vet om. Jeg går hele sommeren og venter og gleder meg til tida kommer for å plukke sopp. God sopp lukter helt fantastisk og i år ser det ut som det kan bli et skikkelig bra soppår fordi vi har hatt både varme og regn, vi krysser både fingre og tær :)
Sopplukking er noe hele familien gjør i lag, og i år debuterer Lillebølla som sopplukker. Vi har en Soppkompis som ofte er med, og i år har vi tenkt å gå mye på tur. Soppkompis og jeg gikk i sin tid på soppkurs i lag, og vi er alle sammen svært så forsiktige med hva slags sopp som går i kurven.

Foto: Bøllepappa
Rød fluesopp (Amanita muscaria)
Dette er et godt eksempel på sopp vi ikke plukker.

Vi pleier som regel å plukke kantarell, steinsopp og piggsopp. Kommer vi over granmatriske er det og populært. Det optimale er å komme hjem med kurven, og gjerne en papirpose i tillegg, full av sopp.

Foto: Bøllepappa
Passelig god fangst av kantarell (Cantharellus cibarius) et tidligere år

En del av soppen steker vi og spiser der og da eller fryser ned, men mye av soppen, spesielt kantarell og steinsopp, tørker vi og lager til soppmel. Soppmel er en av yndlingsingrediensene mine når jeg lager mat.
 
Soppmel lager vi slik:

Soppen renskes og skjæres i tynne skiver som legges utover på torkipapir på steikeplater. Ha plata i ovnen på maks 50 grader. Sett ei tresleiv øverst i døra så den ikke er helt igjen, det gjør at fuktigheta slipper ut. Sett om så flere plater i ovnen samtidig. Tørk soppen til den er knusktørr, det kan gjerne ta opptil 1-2 dager. 

Tørr sopp kan smuldres direkte i matlagingen, eller finmales i foodprosessor. Om du bruker foodprosessor er det viktig å vente til melet har lagt seg før du tar av lokket. Og ikke minst, ikke hold på med soppmelet i nærheten av ovnen mens vifta går, da får du en herlig ryddejobb etterpå ;)

Foto: Bøllepappa
Tørka kantarell

Vi bruker soppmel i alt mulig av matlaging. Når jeg steker sjampinjong kjøpt på butikken, har jeg soppmel på smøret jeg steker soppen i. Det er også godt med litt soppmel i kjøttsauser, supper og andre sauser. Har til og med hørt om folk som har det i brød eller pizzabunner. Det er lurt å begynne med lite og heller ha mer i seinere eller neste gang. 

Foto: Bøllepappa
Fra høyre: Steinsoppmel, tørka kantarell og kantarellsoppmel
Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

Wednesday, July 20, 2011

Uglehue

For de uinnvidde er ei hue det fornuftige navnet på ei lue ;)

Vi fikk besøk av ei venninne og hennes store skjønne datter for ei stund siden. De hadde med heimelaga hue og panneband til Lillebølla, begge tingene veldig fine. Lillebølla var veldig kul i hua i oransj med flodhester på.

Foto: Bøllemamma

Seinere denne uka skal vi på besøk til ei lita jente som er litt yngre enn Lillebølla. Siden gode ideer er til for å lånes laga jeg ei lita hue til babyen i går av et morsomt uglestoff. Fant en bra oppskrift i siste Ottobre for barn, og da tok bare en drøy havtime å lage. Trur det kan bli et par huer til av resten av stoffer, hadde bare 30 cm av det.

Tuesday, July 19, 2011

Tøybindproduksjon

Nå har jeg jobba litt med tøybindene. Har en prøvekanin som skal teste dem, og ho ønska ganske store bind, så jeg har 6 store og 5 veldig store bind under utarbeiding. Under er et bilde av et av de veldig store som er ca 37 cm lange.

Foto: Bøllepappa


Jeg jobba en del med utforminga av bindene. Jeg ville gjerne ha gode vinger på bindene så de sitter godt og ikke forflytter seg for mye. Kantene foran og bak går godt ut mot sidene av trusa og er forhåpentligvis ikke for smale.

Spekulerte også en del på konstruksjonen av bindet. På de nettsidene jeg har lest var det anbefalt å bruke flanell oppå og et stoff som ikke glir for mye under. Jeg brukte flanell jeg hadde liggende, men var veldig usikker på hva slags stoff jeg skulle bruke under. Jeg syns det er viktig at tøybindene skal kunne vaskes på 60 grader, så jeg fant sengetøy på tilbud på Jysk som oppfylte kravene mine. Ironisk nok hadde det hodeskaller på, noe jeg syns er ganske morsomt ;)

Foto: Bøllepappa


Foreløpige resultater ser bra ut, og jeg er spent på å se hvordan de blir når de er ferdige. Og så får vi se hva frøken prøvekanin sier :))  

Monday, July 18, 2011

BestemorTV

Et av prosjektene jeg holder på med for tida er hekla bestemorlapper. Hva det skal bli til slutt kommer an på hvor mange lapper jeg får av garnet. For et par år siden var vi på ferie på Island, og i en kjempetrivelig liten butikk i Akureyri kjøpte jeg islandsgarn som jeg bruker til prosjektet. Garnet er litt grovt og har klare sterke farger og jeg har lurt på siden hva jeg skal lage med det. Det er med garn som med stoffer, ofte blir det jeg syns er finest liggende lenge fordi jeg venter på det perfekte prosjektet. 

Foto: Bøllepappa

For et par uker siden fant jeg et nytt blad på kiosken, Molly Makes fra England, og der var det en kjempefin oppskrift på de her bestemorlappene. Vanligvis syns jeg ikke den typen hekling er så veldig arti, men jeg likte de her. Tenker jeg kan lage en lapp i ny og ne mens jeg 'ser' på TV.

Molly Makes var sånn høvelig bra, var mye reklame og mye henvisninger til internett. Noen av linkene var ganske bra, og noen av lageideene var også bra, så jeg kjøper sikkert bladet flere ganger om jeg detter over det.

Saturday, July 16, 2011

Bøker: Amming - til deg som vil amme

I dag brukte jeg brystpumpe for første gang siden de første dagene etter at Lillebølla blei født. Selv om jeg hadde forberedt meg på at det kunne komme lite ut, var jeg ganske overraska over hvor lite som kom de 10 minuttene jeg holdt på. Fikk ut mindre enn 20 ml, omtrent samme mengde som sist jeg prøvde pumpa. Heldigvis trengte jeg bare en skvett til potetmosen som Lillebølla fikk til å spise (les: leke med) mens vi spiste middag.

Lillebølla er en veldig stor jente for sin alder, ho begynte som ho har fortsatt. Ho spiser mye, det både høres og syns, så jeg vet jeg har nok melk. Det som sitter fast i hjernen min er det jeg leste i ”Amming – til deg som vil amme” skrevet av Elisabet Helsing og Anna-Pia Häggkvist; barnet er mest effektivt på puppen, så kommer handmelking som en god toer, mens pumpa kommer på tredjeplass.I begynnelsen tenkte jeg mye på det jeg hadde lest i ammeboka om at det var viktig å ha god tru på at jeg skulle få til amming. Da jeg pumpa meg de første dagene og bare noen dråper kom ut, var det en utfordring å holde på sjølsikkerheten.
Forfatterne har også laget ammingens gyldne regler. Reglene, i alle fall de første, sier i essens at jo mer babyen er til puppen, jo mer melk produseres det. Fordi jeg hadde lav produksjon den første tida etter ho blei født, prøvde jeg å følge reglene så mye som jeg kunne. Lillebølla fikk full tilgang, og når ho sa seg ferdig med en pupp, blei ho tilbudt en til. De første par ukene var reine økedager, og noen ganger kunne ho gå att og fram fra pupp til pupp 6 ganger på en mating.
I ettertid er jeg så glad for at jeg hadde lest store deler av denne utrulig gode boka før fødselen, så jeg hadde det i bakhodet den første tida mens vi fikk i gang ammingen. Boka koster ca 470 kroner og er på 368 sider. Den er skrevet av to jordmødre, er lettlest og jeg anbefaler den på det varmeste.

Litt griseprat

I de fire månedene som har gått siden Lillebølla blei født har jeg unaturlig nok tenkt en del på bind og ting som har med sånt å gjøre. Har undersøkt litt om mensbeger (en veldig bra plass jeg fant er her: http://www.labyrinth.net.au/~obsidian/clothpads/index.html ) og ser at flere av butikkene jeg kjøpte tøybleiene fra selger både tøybind og mensbeger (f.eks. bleieboden.no og vidunderbarn.no). Hadde hørt om begge fra før, men syns kanskje det virka litt grisete. Etter å ha brukt tøybleie på Lillebølla i noen måneder virker det ikke like urealistisk å vurdere det lenger.

Foto: Bøllemamma
Hundekjeks (Anthriscus sylvestris)

Renselsen etter fødselen kom som en overraskelse på meg, hadde ikke helt fått det med meg i fødselsforberedelsene. Men i etterkant står det klart for meg at jeg ikke har tenkt å gå en ny renselse i møte uten å ha et lite lager av tøybind liggende. Så da måtte jeg selfølgelig finne ut hvordan jeg kan lage det til meg sjøl :)

For tida driver jeg og utvikler tøybind, og det første blei et lite monster. Må jobbe litt videre med det og se hva som skjer.

Friday, July 15, 2011

Første innlegg – Om innlegg

 
Syns det var riktig at det første innlegget i bloggen min handla om noe jeg har brukt mye tid på i det siste; innlegg til tøybleiene til Lillebølla.

Vi gikk til innkjøp av Fuzzi Bunz lommebleier til Lillebølla og har stort sett vært fornøyd med dem. Det må sies at grunnen for at ho fikk tøybleier ikke var så mye miljøbevissthet, som at jeg i tåka etter å ha født den deilige ungen vår ikke likte tanken på at ho skulle gå med papirbleie på stumpen i opptil 3 år. I tillegg fikk vi mye mindre søppel etter å ha begynt med tøybleiene, og det liker jeg. Bare et par måneder før hadde jeg bestemt sagt at tøybleier var noe tøys som jeg aldri i livet hadde tenkt å bruke tida mi på.

Ikke så lenge etter at ho begynte å bruke tøybleiene, så vi at det var lurt å ha ekstra innlegg i fordi det blei litt lekkasjer med bare innleggene som fulgte med. Etter råd jeg fant på tøybleieforum på tettinntil.no, dro jeg på Princess og kjøpte bambushåndkle og sydde 10 enkle innlegg av det. Det funka greitt veldig lenge, men etter hvert har det blitt stadig fler lekkasjer på natta, og jeg må si at i lengda blir jeg lei av å ligge i tiss. I tillegg syns jeg bleiene generelt var blitt tjukke og at de kunne bli litt vanskeligere enn nødvendig for Lillebølla å bevege seg i når den tid kommer.

Etter en del surfing og spekulering og til tider svært så tjukke nattbleier, kom jeg til at jeg kunne kjøpe bambusfleece på Lykkedragen.no og lage innlegg av det. Jeg bestilte to og en halv meter med bambusfleece, og i tida fram til det kom hit i posten, gikk jeg og grunnet på hvordan jeg skulle lage dem. Skulle jeg bruke 3 eller 4 lag? Skulle jeg klippe dem i lange remser og brette? (Hadde hørt at bambus tørker veldig sakte om den ligger i tykke lag.) Da stoffet kom, vaska jeg det to ganger på 60 grader i vaskemaskinen for å være sikker på at det var ferdigkrympa, hengte det opp, og så begynte det å demre for meg at jeg kanskje hadde gjort det litt vanskelig for meg sjøl. Et kvarter etter var innleggene ferdige. Trengte ikke å sy på kantene av stoffet fordi det holder seg godt, og det var i tube, så jeg trengte bare å måle 13 cm og klippe i bredden. Noen ganger fins det svært enkle løsninger :)

Foto: Bøllemamma
Fra venstre: Originalt innlegg fra Fuzzi Bunz, innlegg laget av bambushandkle fra Princess, remse med bambusfleece.

2,5 meter med bambusfleece ga meg 15 innlegg på 13 x 72 (144) cm, og stykkprisen ble 25,-uten frakt. Hittil har det fungert veldig bra. Stoffet er veldig mykt og bleiene mye mindre ruvende.