Wednesday, August 31, 2011

Heklesopper: Overmoden kremle (Russula sp.)


Foto: Bøllemamma
Dagens sopp; grønnkremle (Russula aeruginea)

Når kremler er veldig modne, spiler de ut skivene sine så alle får se. Når jeg først lager oppskrifter på kremler, måtte jeg lage en egen oppskrift for de som er godt modne. Jeg har laget denne i grønt, grønnkremle (R. aeruginea). Om du syns oppskriften på skivene blir litt for avansert, går det fint å hoppe over dem og gå rett videre til å lage stilken.

Foto: Bøllemamma
Godt moden kremle

Først en tabell som viser oppskriftene kort fortalt.

Tabell som viser skjematisk oversikt over den modne kremlen


Du trenger:
Garn: Dalegarn, Falk, grønn 8246 og hvit 0017
Heklenål nr 3
Vatt

Sopp
I grønt garn:
Begynn med en ring; lag en maske og snurr trådenden to ganger rundt pekefingeren

Rad 1. 6 fm i ring (6)
Dra til ringen
Gå rett videre uten kjm med
Rad 2. 2 fm i hver av de 6 fm =øk i hver (12), sett i merketråd
Rad 3. øk i hver 2. m *2 fm i første, 1 fm i neste* (18)
Rad 4. øk i hver 3. m *1 fm, øk, 1 fm* (24)
Rad 5. øk i hver 4. m *øk, 3 fm* (30)
Rad 6. øk i hver 5. m *2 fm, øk, 2 fm* (36),

Rad 7. øk i hver 6. m *øk, 5 fm,* (42)
Rad 8. øk i hver 7. m *3 fm, øk, 3 fm* (48)
Rad 9. øk i hver 8. m *øk, 7 fm* (54) 
Bytt til hvitt garn med en kjedemaske. Ikke klipp av det grønne garnet, og la det være på utsiden av soppen
Rad 10. fell hver 8. m i bakerste del av fm under *fell, 7 fm* (48)
Rad 11. fell hver 7. m *3fm, fell, 3fm* (42)

Rad 12. fell hver 6. m *fell, 5 fm* (36)
Rad 13. fell hver 5. m *2 fm, fell, 2 fm* (30)
Rad 14. fell hver 4. m *fell, 3 fm* (24)
Fest alle tråder unntatt den grønne som fortsatt sitter fast i garnet
Rad 15. fyll hver 3. m *1 fm, fell, 1 fm* (18)

Skiver
Nå skal du hekle langs undersiden av soppen og ut mot kanten. Alle maskene skal gjøres på det hvite, ikke ut på det grønne. Ta flere kjm i samme som den siste fm ut mot kanten om det ikke er mer plass.
Rad 16. 5 fm, 1 kjm



Rad 17. Snu med 1 lm, så 5 fm i fm under, kjm i neste fm fra ringen du avslutta i rad 14.
Gjør rader 16. og 17.  totalt 18 ganger rundt undersiden av hatten.

Viser til og med rad 18


Fyll hatten med vatt, sett merketråd
Rad 18. – 27. fm rundt (=10 rader) (18)
Rad 28. fell hver 2. m *fell, 1 fm* (12), fyll med vatt
Rad 29. fell hver (6)
La ca. 100 cm være igjen av tråden og dra tråden gjennom løkka, men ikke dra til.
Bruk nål og dra tråden gjennom ytterste del av hver fm rundt tre og tre, og dra så til.

Rad 30. fm med grønt rundt kanten av hatten i den fremste delen av fm under (54)
La ca. 100 cm være igjen av tråden fest pent. Sy gjennom hatten rundt rad 3, ta nålen ut i basis av skivene og dra dem godt til slik at de ikke syns på undersiden. Slik får du et lite søkk i midten på toppen, som godt modne kremler ofte har.

Midt mellom de to fremste skivene syns et lite sting med grønt

Hank
Ta nåla opp midten til toppen
Fest tråden i en av fastmaskene rundt midten og lag en løs maske.
Fest nåla gjennom masken og i fastmasker rundt midten, og la den stå der.
Dra til maska rundt nåla så maska sitter tett mot toppen av soppen.
Hekle 40 lm og fest med kjm i 1. lm og dra tråden gjennom løkka.
Ta ut nål, dra tråden gjennom soppen og fest på undersida.



 

Dette er en original Mekkeme oppskrift. Om du ønsker å selge ferdige produkter basert på oppskrifta, ber jeg om at du krediterer Mekkeme som opprinnelse til produktet. Ikke legg oppskriften ut på andre sider, legg heller en link til dette innlegget.
Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

Tuesday, August 30, 2011

Blogganbefaling: Sew, Mama, Sew!

Jeg opptaga nylig sida Sew, Mama, Sew! som er en syressurs på engelsk. De selger stoff og bøker, og har en fantastisk blogg som flere er med på å skrive. Og ikke minst, det ligger haugevis av gratis oppskrifter og tutorials der som man rett og slett kan meske seg i :)) Jeg har lest en del i bloggen i det siste og blir helt fasinert av alle de fantastisk kreative folkene som deler av sine egne ideer og kunnskap.

Foto: Bøllemamma


Om du trenger inspirasjon til å lage, er dette en kjempefin side å ramle inn på.

Monday, August 29, 2011

Krøkebærsammensurium (Empetrum nigrum ssp. hermafroditum)

Krøkebær (eller om du vil, krekling), stakkar, blir veldig ofte oversett som matauk, og det rare er at det er så veldig kjapt å plukke. For et par år siden laga vi nedkokt krøkebær, krøkebærsammensurium, som vi bruker i viltsauser og brunsauser.

Foto: Bøllemamma
Krøkebær (Empetrum nigrum ssp. hermafroditum)

Foto: Bøllemamma
En liten halvtimes plukking

Vi har vært på et par tre korte krøkebærturer, og etter at de var renska for dårlige bær og blader, hadde vi litt over en liter bær.



Den beste måten å fjerne frøene og skinnet på krøkebærene er å bruke saftpressa på en foodprosessor. Vi har ikke det, så vi brukte knivbladene.


Vi hadde i halvparten av bærene først for å teste.




Etter at vi hadde kjørt krøkebærene ei lita stund, så det ut som rød gugge. Vi putta et dørslag i en bolle, og så en kopphandduk (kjøkkenhandkle) i for å sile bort alt annet enn safta.





Etter at det meste av safta hadde rent ned i bollen, tok jeg saken i egne reine hender og pressa ut resten.


Før koking hadde vi litt over 5 dl saft.


Vi kokte safta i en tykkbunnet kjele på middels varme i 30-45 minutter.


Til slutt hadde vi litt over 2,5 dl krøkebærsammensurium.


Etter at det hadde kjølt seg ned, hadde vi krøkebærsammensuriumet i en isterningpose.


For at terningene ikke skulle flyte ut, knøyt vi øverst, og hadde på en poseklype.


Og vips så har vi krøkebærsammensurium klart for vinteren! Jeg skal prøve å legge ut oppskrift på maten vi lager med den når den tid kommer :)

PS: Det er lurt å oppbevare krøkebærsammensuriumet i en brødpose når isterningposen blir brutt, det blir litt grisete.

Friday, August 26, 2011

Et øyeblikk...

Fredagsrituale - et  hverdagsblikk - snart er det helg :)

Foto: Bøllemamma
Pust i bakken

Thursday, August 25, 2011

Ut på tur

Vi pleier å gå ut i marka når vi kan, og har kost oss med finværet vi har hatt i sommer. Her er noen bilder jeg tok med hippstamatic på noen av turene vi gikk nylig.

Foto: Bøllemamma
Nydelig lav

Foto: Bøllemamma
Ned og fram

Foto: Bøllemamma
Trippe på barfot

Foto: Bøllemamma
Noen ganger krøller ting seg til

Wednesday, August 24, 2011

Heklesopper: Tween- og ungdomskremle (Russula spp.)

Foto: Bøllemamma
Mild gulkremle (Russula claroflava) og mandelkremle (Russula integra)

Kremler er hattsopper som har klare farger på hatten og lyse/hvite skiver og stilker. Fargen på hatten er vannløselig. De har ikke melkesaft i seg, og heller ikke langsgående fiber i stilken.


Foto: Bøllemamma
Oversiden av hatten til en kremle, fargen har blitt noe vasket bort


Kremler (om du er helt bombesikker på at du har ei kremle) er de eneste soppene det går an å smake en liten bit av for å finne ut om de er spiselige. Smaker de mildt går de i gryta, smaker de spist eller krydra kan de blant annet gi mageonde.

Foto: Bøllemamma
Mild gulkremle (Russula claroflava)

Jeg har valgt å lage kremler med gul, vinrød og grønn hatt, henholdsvis mild gulkremle (Russula claroflava), mandelkremle (R. integra) og grønnkremle (R. aeruginea). Oppskriftene her er for en purung, "tween", kremle med rød hatt, og en "ungdomskremle" med gul hatt. En godt voksen grønnkremle kommer det oppskrift på neste uke.

Først en tabell som viser oppskriftene kort fortalt.

Tabell som viser skjematisk oversikt over de to små kremlene

Se oppskrift på stor røyksopp for forklaring på merke og hank.

Du trenger:
Garn: Dalegarn, Falk, vinrød 4137, gul 2417 og hvit 0017
Heklenål nr 3
Vatt

Tween kremle

Foto: Bøllemamma
Mandelkremle (Russula integra)


Sopp
I rødt garn:
Begynn med en ring; lag en maske og snurr trådenden to ganger rundt pekefingeren

Rad 1. 6 fm i ring (6)
Dra til ringen
Gå rett videre uten kjm med
Rad 2. 2 fm i hver av de 6 fm =øk i hver (12), sett i merketråd
Rad 3. øk i hver 2. m *2 fm i første, 1 fm i neste* (18)
Rad 4. øk i hver 3. m *1 fm, øk, 1 fm* (24)
Rad 5. øk i hver 4. m *øk, 3 fm* (30)
Rad 6. øk i hver 5. m *2 fm, øk, 2 fm* (36), flytt merketråd hit
Rad 7. – 9. fm rundt (=3 rader) (36)
Bytt til hvitt garn med en kjedemaske. Ikke klipp av det røde garnet, og la det være på utsiden av soppen
Rad 10. fell hver 5. m i bakerste del av fm under *2 fm, fell, 2 fm* (30)
Rad 11. fell hver 4. m *fell, 3 fm* (24)
Fest alle tråder unntatt den røde som fortsatt sitter fast i garnet
Rad 12. fell hver 3. m *1 fm, fell, 1 fm* (18) fyll med vatt i hatten

Rad 13. fell hver 2. m *fell, 1 fm* (12) etterfyll med vatt i hatten, flytt merketråd hit
Rad 14. – 20. fm rundt (=7 rader) (12)
Rad 21. fell i hver (6), fyll med vatt,
La det ca. 100 cm være igjen av tråden og dra tråden gjennom løkka, men ikke dra til.
Bruk nål og dra tråden gjennom ytterste del av hver fm rundt tre og tre, og dra så til.

Rad 22. Kjm med rødt rundt kanten av hatten i den fremste delen av fm under.
Hank
Ta nåla opp midten til toppen
Fest tråden i en av fastmaskene rundt midten og lag en løs maske.
Fest nåla gjennom masken og i fastmasker rundt midten, og la den stå der.
Dra til maska rundt nåla så maska sitter tett mot toppen av soppen.
Hekle 40 lm og fest med kjm i 1. lm og dra tråden gjennom løkka.
Ta ut nål, dra tråden gjennom soppen og fest på undersida.


Ungdomskremle


Foto: Bøllemamma
Mild gulkremle (Russula claroflava)


Sopp
I gult garn:
Begynn med en ring; lag en maske og snurr trådenden to ganger rundt pekefingeren
Rad 1. 6 fm i ring (6)
Dra til ringen
Gå rett videre uten kjm med
Rad 2. 2 fm i hver av de 6 fm =øk i hver (12), sett i merketråd
Rad 3. øk i hver 2. m *2 fm i første, 1 fm i neste* (18)
Rad 4. øk i hver 3. m *1 fm, øk, 1 fm* (24)
Rad 5. øk i hver 4. m *øk, 3 fm* (30)
Rad 6. øk i hver 5. m *2 fm, øk, 2 fm* (36), flytt merketråd hit
Rad 7. øk i hver 6. m *øk, 5 fm* (42), flytt merketråd hit
Rad 8. - 9. fm rundt (=2 rader) (42)
Bytt til hvitt garn med en kjedemaske. Ikke klipp av det gule garnet, og la det være på utsiden av soppen
Rad 10. fell hver 6. m i bakerste del av fm under *fell, 5fm* (36)
Rad 11. fell hver 5. m *2 fm, fell, 2 fm* (30)Rad 12. fell hver 4. m *fell, 3 fm* (24)
Fest alle tråder unntatt den gule som fortsatt sitter fast i garnet
Rad 13. fell hver 3. m *1 fm, fell, 1 fm* (18) fyll med vatt i hatten

Rad 14. fell hver 5. m *2fm, fell, 2 fm* (15) etterfyll med vatt i hatten, flytt merketråd hit
Rad 15. – 23. fm rundt (=9 rader) (15)
Rad 24. fell hver 2. m *fell, 1 fm* (10), fyll med vatt
Rad 25. fell i hver (5)
La det ca. 100 cm være igjen av tråden og dra tråden gjennom løkka, men ikke dra til.
Bruk nål og dra tråden gjennom ytterste del av hver fm rundt tre og tre, og dra så til.

Rad 22. Kjm med rødt rundt kanten av hatten i den fremste delen av fm under.
Hank
Ta nåla opp midten til toppen
Fest tråden i en av fastmaskene rundt midten og lag en løs maske.
Fest nåla gjennom masken og i fastmasker rundt midten, og la den stå der.
Dra til maska rundt nåla så maska sitter tett mot toppen av soppen.
Hekle 40 lm og fest med kjm i 1. lm og dra tråden gjennom løkka.
Ta ut nål, dra tråden gjennom soppen og fest på undersida.


Dette er en original Mekkeme oppskrift. Om du ønsker å selge ferdige produkter basert på oppskrifta, ber jeg om at du krediterer Mekkeme som opprinnelse til produktet. Ikke legg oppskriften ut på andre sider, legg heller en link til dette innlegget.

Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

Tuesday, August 23, 2011

Blogganbefaling: Soulemama

SouleMama er bloggen som inspirerte meg til å sette i gang med min egen blogg. I slutten av mai i år, fikk SouleMama, Amanda Soule, sitt 5. barn. For å få en pause til å ta seg inn og kose seg med lille jenta si, inviterte ho en rekke andre damebloggere som har barn til å skrive gjesteinnlegg om det å være mor. Flere av disse innleggene var helt fantastiske, og rørte meg til tårer :) Gjesteinnleggene, som ble kalt Soulful mothering, finner du her.

SouleMama er en blogg om hverdagslivet til familien Soule og de tingene Amanda Soule lager. Barna i huset går ikke på skole, men lærer hjemme med noe som heter unschooling. Såvidt jeg skjønner går det ut på at barnet sjøl bestemmer hva de har lyst til å lære til en hver tid og fordyper seg i det. Svært så fasinerende, syns jeg, og ganske annerledes enn grunnskolen i Norge.

Hver fredag har SouleMama {this moment} med et bilde uten ord, og dette har inspirert fredagsinnleggene mine Et øyeblikk....



Nylig ga SouleMama ut sin tredje bok som heter "The Rhythm of Family" som handler om det å være familie og følge årstidene, og som står ganske langt opp på ønskelista mi :)

SouleMama er en nydelig blogg med mange vakre bilder; godt for sjela.

Monday, August 22, 2011

Ut og plukke sopp? Vær forsiktig!

Sopp er godt, og det er umulig å lese denne bloggen uten å opptage at jeg er ganske tussete etter sopp. Jeg har gått på soppkurs på universitetet som en del av utdanninga mi, og hver høst koser jeg meg med å gå tur og se på all soppen som stikker opp overalt. Jeg syns det er fantastisk å se på dem, og mange av dem lukter nydelig, som for eksempel reddiksopp. Likevel er jeg svært paranoid med hva slags sopp jeg plukker, siden jeg ikke har stålkontroll på hvilke sopper jeg finner, og ofte bare vet sånn circa. Det går ikke an å overdrive hvor viktig det er å være forsiktig med hva slags sopp som blir lagt i kurven.

Foto: Bøllemamma
En kurv full av kantarell

Som en tommelfingerregel, mener jeg at om du ikke vet 100 % hva slags sopp du finner, så skal den ikke ligge i samme kurv som matsopp. Skiver og biter fra giftig sopp kan falle av og blande seg med spiselig sopp, og dermed er den spiselige soppen blitt uspiselig i en fei. Du bør ikke engang plukke sopp som du er usikker på, om du ikke skal ta dem til en godkjent soppkontrollør.

Det pleier å være andre som er ute med kurven på enkelte av plassene vi plukker sopp, og flere ganger har jeg endt opp med å hive innholdet i kurven folk viser fram. Når de sier "jeg trur dette er", tenker jeg at der røyk den kurven og. Når jeg er i tvil om hva de har funnet, ryker innholdet i kurven som regel. Ofte inneholder kurvene mange arter som jeg ikke plukker. Jeg er fortsatt svært begrenset i antall arter jeg plukker: Steinsopp, kantarell, piggsopp og om jeg er heldig, granmatriske.

Ikke sjelden har de som sier "jeg trur dette er" en eller flere slørsopper i kurven. Slørsopp er en stor slekt med sopp, Cortinarius, som inneholder flere svært giftige sopper som kan gjøre stor skade. Seinest i forrige uke sto det i Bergens Tidende om noen som hadde vært ute og plukka kantarell, trudde de, og i stedet hadde spist Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus). Kantarell regnes som en sikker sopp, men den er bare sikker om du kan den; slørsopper har mørke skiver, kantarell har lyse ribber.

Foto: Bøllemamma
Dette kan i sidesynet se ut som en gruppe kantareller, men er egentlig slørsopp (Cortinarius sp.)

Foto: Bøllemamma
Slørsopp har mørke skiver, ikke lyse ribber som kantarell. Soppen på bildet har utydelig slør.

Det er også viktig at soppen som går i kurven er sunn og frisk sopp som ikke er makkspist, eller at du har skjært bort de makkspiste delene fra soppen. Kantarellen som noen ganger er i hyllene på nærbutikken ser ofte svært så tørr og innskrumpa ut. Hadde jeg funnet dem ute, ville jeg ikke plukka dem, og jeg kjøper dem derfor heller ikke i butikken. Sopp er ferskvare. Ja, jeg er kresen, og det er det lurt å være.

Derfor reglene mine:
Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

Friday, August 19, 2011

Thursday, August 18, 2011

Soppmel igjen

Vi har vært på årets første sopptur. Det regna, vi kjørte langt, vi fant lite, og det var helt herlig å være ute i skogen. Lillebølla kosa seg også på sin aller første sopptur.

Foto: Bøllemamma

Vi fant 2 steinsopper og 4 piggsopper, ganske dårlig fangst, men vi var veldig glade for å finne steinsopp. Sjøl om vi hadde lyst til å spise alt sammen med det samme, var det viktig å ordne nok soppmel av steinsopp til vinteren (jeg er som et ekorn med soppmelet mitt). Gjennom prosessen så jeg at det var noen ting jeg ikke hadde dekt da jeg skrev om soppmel tidligere.

Da vi kom hjem, renska jeg steinsoppen og delte opp i tynne skiver. Den var så fin at jeg lot rørlaget være på. Rørlaget er laget med sporer som er under hatten. Skivene la jeg på torki på to stekeplater, og hadde i stekeovnen på varmluft og 50 grader med en tresleiv i ovnedøra. Jeg satte soppen i på kvelden, og midt på dagen dagen etter var soppen ferdigtørka.


Foto: Bøllemamma
To brett med tørka steinsoppskiver

Da jeg tok soppen av papiret huska jeg hvorfor det var lurt med torki. Soppen satt litt fast i papiret, og mykere papir ville hengt igjen i soppen. To sopper fylte et syltetøyglass.

Foto: Bøllemamma
Herlig med ferdigtørka steinsopp i hus for matlaging til vinteren :))


Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp

Wednesday, August 17, 2011

Heklesopper: Stor eggrøyksopp (Bovista nigrescens)

Forrige jul hekla jeg 6 sopper som jeg ga i julegave til Soppkompis. Han liker ikke dyre julegaver, så da passa det godt å lage noen sopper til han. Jeg laga soppene på en kveld, men skreiv ikke ned oppskrift, så i dag starter jobben med å rekonstruere :) Jeg tenkte vi kunne begynne med en røyksopp. Alle bilder er tatt av meg, Bøllemamma.

Tre røyksopper på et tre


Strengt tatt er røyksoppen rett og slett en litt flat kule, og dette er egentlig min grunnoppskrift for alle ender på amigurumi og kan brukes til så mangt. Jeg liker det ikke når øking og felling syns som en linje over radene, og derfor bytter jeg på hvor jeg øker og feller for hver rad. Tell over maskene etter hver rad om du er tvil om du har økt eller felt nok masker.

Her er oppskrift på røyksopp i tre størrelser med diameter på 6, 7 og 8 cm. Jeg har brukt Falk fra Dalegarn i offwhite, fargenr 0020, og heklenål nr 3. Stapp med vatt når den tid kommer. Først en skjematisk oversikt med oppskriftene.

Tabell som viser skjematisk oppskrift for de tre størrelsene med røyksopp

Soppen
Begynn med en ring; lag en maske og snurr trådenden to ganger rundt pekefingeren
Rad 1. 6 fm i ring (6)


Dra til ringen

gå rett videre uten kjm med
Rad 2. 2 fm i hver av de 6 fm =øk i hver (12)
Sett i merketråd, da er det lettere å få med seg at runden er over ;)


Rad 3. øk i hver 2. m *2 fm i første, 1 fm i neste* (18)
Rad 4. øk i hver 3. m *1 fm, øk, 1 fm* (24)
Rad 5. øk i hver 4. m *øk, 3 fm* (30)
Rad 6. øk i hver 5. m *2 fm, øk, 2 fm* (36)
Rad 7. øk i hver 6. m *øk, 5 fm* (42)
Rad 8. øk i hver 7. m *3 fm, øk, 3 fm* (48)
Flytt merketråden nå



Rad 9. - 13. fm rundt (= 5 rader) (48)


Flytt merketråd før fellingen starter.
Rad 14. fell hver 7. m *3 fm, fell, 3 fm* (42)
Fell ved å stikke heklenåla i fremre del av første og så andre maske, hent opp og så fullfører du fm.



Rad 15. fell hver 6. m *fell, 5 fm* (36)
Rad 16. fell hver 5. m *2 fm, fell, 2 fm* (30)
Rad 17. fell hver 4. m *fell, 3 fm* (24)
Rad 18. fell hver 3. m *1 fm, fell, 1 fm* (18) fyll med vatt



Rad 19. fell hver 2. m *fell, 1 fm* (12) etterfyll med vatt, stapp godt
Rad 20. fell i hver (6)
La det være ca. 100 cm igjen av tråden og dra tråden gjennom løkka, men ikke dra til.
Bruk nål og dra tråden gjennom ytterste del av hver fm rundt tre og tre, og dra så til.



Hanken
Ta nåla ned midten på toppen, og ut gjennom midten i bunnen.



Heretter er bunnen topp.
Fest tråden i en av fastmaskene rundt midten og lag en løs maske.



Fest nåla gjennom masken og i fastmasker rundt midten, og la den stå der.


Dra til maska rundt nåla så maska sitter tett mot toppen av soppen.




Hekle 40 lm og fest med kjm i 1. lm og dra tråden gjennom løkka.
Ta ut nål, dra tråden gjennom soppen og fest på undersida.



Dette er en original Mekkeme oppskrift. Om du ønsker å selge ferdige produkter basert på oppskrifta, ber jeg om at du krediterer Mekkeme som opprinnelse til produktet. Ikke legg oppskriften ut på andre sider, legg heller en link til dette innlegget.

Soppregel nr 1: Spis aldri sopp dersom det fins noen som helst tvil om hva du har plukket! (Finner du en sopp som ikke står i soppboka di, er det IKKE ok å spise den.)
Soppregel nr 2: Ha alltid med oppdatert soppbok når du skal på sopptur
Soppregel nr 3: Ikke bland sopp du er usikker på med sikker matsopp
Soppregel nr 4: Ta kontakt med en godkjent soppkontrollør når du har plukket sopp