Sunday, September 9, 2012

Gal etter mjødurt

Soppkurven full av mjødurt (Filipendula ulmaria)


Jeg har tenkt på i flere år at jeg skulle ha laget mjødurtsaft. Jeg har hørt om det hist her, og et par ganger har jeg fått tak i mjødurtgele, men ingen mjødurtsaft i sikte. Mjødurt tilhører rosefamilien og den lukter nydelig. Den ble brukt til å sette smak på mjøden i riktig gamle dager, og det var i mjødurt aspirin ble oppdaget første gang. 

Nå er høsten på vei, og forkjølelsessesongen har begynt, så i det siste har vi drukket en del mjødurtsaft. Den er myk og mild på smak, og smaker godt når halsen er sår. Her i Tromsø er mjødurten straks avblomstret, men i litt kalde lommer og lenger nord skal det fortsatt være mulig å finne den. I dag var vi ute på skogstur. Vi fant ikke så mye sopp, men vi fant en god del mjødurt, så nå er vinteren berget ;) Oppskriften har jeg snekret sammen løselig basert på denne oppskriften, men med litt egne meninger og preferanser.


Mjødurtsaft

ca. 250 g mjødurtblomster
1,5 l vann
Skallet av en sitron i strimler
700 g sukker

Ta bort det meste av bladene på stilkene. Skyll om nødvendig slik at det ikke er insekter på. Ha i en passelig stor kumme sammen med sitronskallet. 
Kok opp vannet og slå over blomstene og sitronskallet. Rør rundt. La stå over natta i kjøleskapet.

Sil gjennom klede, ha i kjele med 700 g sukker og kok rolig opp.
La det koke i ca. 30 min.
Ha i steriliserte glass eller flasker.

Friday, September 7, 2012

Du skal ikkje sova bort sumarnatta...Da kan det nemlig hende at den natta du sov, var den natta det var sommer. 

Nå er det høst og på himmelen bryter skyene som bølger. Når sola kjemper seg fram, springer vi ut så fort vi kan for å oppleve herligheta.


Thursday, September 6, 2012

Matpakkelykke

Nylig kjøpte jeg boka som er på alles lepper og som er kilde til debatt for mange. Du har garantert gjetta hvilken bok jeg snakker om. "I boks" av Suzanne Kaluza. I boks er en kjempefin bok om å lage sunne, gode og oppfinnsomme matpakker.

Matpakkeboka og jeg.

Det er selvfølgelig min evige søken etter å være verdens beste mor som presset meg til å kjøpe boka. Jeg kjøpte også så klart en fænsi matboks som snart er på vei i posten. Boka og boksen skal brukes til å lage de mest fantastiske, fantasifulle, fortreffelige, nydelige og velsmakende matpakkene til MEG SELV! 

Som mamma sitter jeg sjelden eller aldri i ro. Jeg planlegger når jeg skal på do. Jeg skviser inn noen timer søvn på natta. Jeg jobber hardt for at familien skal ha et sunt og godt kosthold. Jeg bærer barnet mitt på armen, på ryggen, opp bakken, på butikken. Jeg tørker snørr og bæsj med et smil (som regel). Jeg ammer og jeg trøster. Midt oppi all denne lykken, fortjener jeg tidenes nydeligste matpakke hver dag, ikke sant?

Wednesday, September 5, 2012

Det gjør jeg som jeg vil med!

Det var en gang en frosk som ikke hadde lært at nei betyr nei.

"Du får ikke lov til å hoppe i søledammen!" sa mora hans.
"Jo, det gjør jeg som jeg vil med" sa frosken
og hoppa uti søledammen med bunaden på.

"Du får ikke lov til å rope inne!" sa mora hans.
"Jo, det gjør jeg som jeg vil med" sa frosken
og ropte og brølte så alle i kirken fikk vondt i ørene.

"Du får ikke lov til å sloss!" sa mora hans.
"Jo, det gjør jeg som jeg vil med" sa frosken
og dytta til forloveren så han datt over alteret og slo seg skikkelig på fingeren (AU!).

Da kom brura stormende ned midtgangen så bruresløret flagra over forsamlinga.
"Når det er sånn du skal oppføre deg, så gidder jeg ikke å gifte meg med deg, din suppegjøk!" sa ho til frosken.
"Jo, det gjør jeg som jeg vil med" sa frosken
men det nytta ikke, for brura var fordufta.

Og slik gikk det til at frosken fortsatt bor hjemme i lag med mora si.

Der det er liv er det håp!

Og her er det jammen endelig litt liv! Jeg har nemlig fått meg nytt tastatur som gjør at jeg får til å skrive mer enn akkurat det jeg absolutt må. Det er litt kronglete, men jeg får til, hurra!!!Her er et lekkert bilde av det nye vidunderet som gjør meg igjen i stand til å legge ut rare dikt, historier, noen oppskrifter kan det bli (for eksempel på sylta rødbeter, har akutt syltedilla for tida; noe måtte jeg gjøre når jeg ikke kunne blogge, sånn der sitte rolig og se på tv ligger visst ikke for meg lenger) og andre finurlige ting som jeg har spekulert sånn helt aleine på siden jeg ikke kunne blogge. 

Jeg er stadig vekk på Instagram under navnet Mamelukk, der jeg deler store øyeblikk som for eksempel bladene på venterommet hos legen, spennende feilsendte tekstmeldinger, heisoutfit og mye, mye mer.